Ook in Rotterdam stond het water in 1953 hoog

2 February 2023, 09:49 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Stadsarchief Rotterdam

Het was de grootste Nederlandse natuurramp van de 20e eeuw. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 was het noodweer. In Zeeland en delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant hielden de dijken het niet. De enorme overstromingen kostten 1836 mensen het leven, tienduizenden anderen raakten dakloos. 

Ook Rotterdam kreeg met de ramp te maken. Er viel één dodelijk slachtoffer: een 72-jarige vrouw verdronk in haar benedenwoning in de Rosestraat. Meer stadsdelen liepen onder water, zoals Katendrecht, het Bloemhofkwartier, de Oranjeboomstraat en het Noordereiland. Ook Rozenburg, Pernis, Hoogvliet, IJsselmonde en Kralingen hadden van het water te lijden. Er was grote schade door onder meer verzakkingen en schade aan bijvoorbeeld kademuren. 

Opvang vluchtelingen
Direct na de ramp ving Rotterdam veel mensen op uit de overstroomde gebieden. Het ging om bijna tienduizend vluchtelingen, eerst in de Ahoy-hal en het Feyenoord-stadion, later ook bij mensen thuis. Veel Rotterdammers boden hulp aan, ook al was het nog maar kort na de oorlog en hadden mensen het zelf niet breed.  

Boulevard langs de Maas
De ramp maakte in één klap duidelijk hoe belangrijk het was om het land tegen water te beschermen. Plannen die al in ontwikkeling waren kregen nu veel meer prioriteit. Dat resulteerde in de aanleg van de Deltawerken en in Rotterdam in de bouw van een nieuwe, hoge boulevard langs de Maas. Daarvoor werden veel panden gesloopt en een deel van de Oude Haven gedempt.  

Sindsdien zijn we een stuk beter beschermd tegen het water, maar absolute garantie is er niet. Zeker niet nu door de klimaatverandering de zeespiegel stijgt en er vaker sprake is van extreem weer. In Rotterdam lopen vooral de buitendijkse gebieden meer risico op hoogwater, zoals het Noordereiland, de Kop van Feijenoord en het Scheepvaartkwartier. 

De kans op slachtoffers is heel klein, maar het kan wel leiden tot wateroverlast en schade. Bewoners van deze gebieden doen er goed aan te kijken wat ze zelf kunnen doen, zoals het plaatsen van zandzakken of schotten. 

Ter herinnering aan de ramp besloot Rotterdam in 1956 om alle straten in Pendrecht te vernoemen naar plaatsen die door de watersnood waren getroffen, zoals Oude Tongepad, Stavenissestraat of Zierikzeestraat. Ook Plein1953 ontleent zijn naam aan de ramp. Om te blijven gedenken wat het water heeft aangericht is hier op 30 januari 2023 een basalten herinneringspaaltje geplaatst, met een verwijzing naar de website www.pendrecht1953.nl (nog in ontwikkeling). 

Nog steeds zijn er slachtoffers van de watersnoodramp die niet geïdentificeerd zijn. De politie doet daarom een dringende oproep aan families met vermisten van de ramp om dna af te staan. Zij kunnen zich melden bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk of bij de politie Zeeland-West-Brabant.